HTML

Tiszta vizet...

Amikor az éremnek több oldala van, mint kettő...

Friss topikok

  • Tilcsák Bea (törölt): www.kitalaltkozepkor.hu/heribertillig_kitalaltkozepkor.html (2009.06.23. 14:15) Időzavar
  • NereusLaceee: Aláírom és bólogatok. Kedves blogger kolega, ebben teljesen egyetértünk. Sajnos manapság akárhol ... (2009.06.18. 19:59) Általános műveletlenség

A nyitot kérdések tárháza

2009.06.13. 16:20 Apika001

Földhözragadt gondolatok

Címkék: politika katasztrófa gazdaság tudomány összeesküvés természet életmód klíma klímaváltozás zöldek globális hőmérséklet szén dioxid

 

Nem múlik el nap, hogy ne hallanék a globális klímaváltozásról, illetve annak várható hatásairól. Ami egyre jobban bosszant, az az, hogy mindezt a ember tevékenységének számlájára írják, és a témában publikálók szinte kivétel nélkül arra élezik ki mondanivalójukat, hogy csakis és kizárólag az ember idézte elő, és csakis az ember tudja visszafordítani a folyamatokat. Az, hogy a tudományos közvélemény túlnyomó többsége is bizonyított tényként kezeli az ember által előidézett klímaváltozás jelenségét oda vezetett, hogy valóságos eretnekségnek tartják, ha valaki úgy gondolja, hogy a mai klímaváltozás a Föld 4-5 milliárd éves történetének csak egy piciny mozzanata, amelybe az embernek kb. annyi beleszólása van, mint a mosómedvéknek.

Hogy annyi szén-dioxidot szabadítunk fel, amely elegendő a klíma megváltoztatásához? Hát persze! Csak annak súgom meg, aki nem lát az orránál tovább, hogy ez a mennyiségű szén-dioxid így is, úgy is felszabadul, csak nélkülünk legfeljebb picit lassabban. Hozzáteszem, hogy az ember éves szén-dioxid és egyéb gázkibocsátása gyakorlatilag eltörpül egy-egy tűzhányó komolyabb pöffentésének eredménye mellett.

Szerintem törvényszerű, hogy a földtörténetben dokumentálható klímaváltozások ciklikusak. Nyilván egy-egy felmelegedésnek, vagy lehűlésnek okai vannak, de a Föld egy csodálatos rendszer. A klímaváltozásnak nevezett reakcióval egyensúlyban tartja az ökoszisztémát, amelynek nem biztos, hogy legfontosabb eleme az ember – bármennyire fáj is ez hiúságunknak. Nem várhatjuk el egy ilyen gigantikus rendszertől, amely több milliárd éve pontosan „tudja”, mit csinál, hogy annak az embernek, aki a Föld „órájának” utolsó másodpercében lépett a színre, egyfolytában tizedfok pontossággal tartsa a segge alatt a szék hőmérsékletét!

Ez itt nem az első felmelegedés, és nem is az utolsó! Egy jégkorszak végét írjuk éppen, amikor lassan el kell olvadnia a jégsapkáknak, akár itt van az ember, akár nincs! Akár nyüzsögnek a zöldek, akár nem! Zöldek! Úristen! A múltkor láttam valamelyik tudományos csatornán, hogy mit „agyaltak ki” a jégsapkák megvédésére! Fehér hőszigetelő anyaggal kell betakarni! Majd' behugyoztam a röhögéstől! Tettek is egy kísérletet egy jéggel fedett területen: Előállítottak néhány tonna(!) műanyag (!) laticel-szerű anyagot, amelyeket hatalmas spulnikba tekertek. Ezeket helikopterekkel (!) kiszállították a helyszínre, és betakarták vele a területet, hogy visszaverje a fényt és hőt, és benntartsa a hideget. Agyrém! Pár ezer négyzetméter jég bebugyolálása több tonna műanyag előállítása, és több tonna kerozin elégetése árán! Nézzünk egy kis tudományos visszatekintést dióhéjban, amelynek utána kellett járnom, hogy ne írjak hülyeségeket:

A legutóbbi felmelegedés 55 millió évvel ezelőtt (ember még nem nagyon volt ott, ugyanis pont ennek volt köszönhető az első gerincesek megjelenése!) zajlott egy elszabadult üvegházhatás formájában, amely egy klimatikus láncreakciónak volt köszönhető. Feltételezések szerint a légkör szén-dioxid tartalmának hirtelen növekedése volt a kiváltó ok, amelyet intenzív vulkáni aktivitás eredményezett. A tengervíz hőmérséklete 5-8 fokkal emelkedett, a sarkvidékeken is elérte a mai szubtrópusokra jellemző értékeket, amely következtében felszabadult és a légkörbe került a tengerben tárolódott metán. Ez tovább fokozta a felmelegedés mértékét, amely összességében 6 fok lehetett. A felmelegedés elősegíthet olyan folyamatokat, amelyek nagy mennyiségű raktározott szenet juttatnak a légkörbe, ez a paleocén-eocén határon 2000-5000 gigatonna lehetett.

Nos – ezen a ponton el kell dönteni, hogy az ember képes-e energiahordozók elégetésével azt a mennyiségű szén-dioxidot a légkörbe bocsátani, mint amit egy különösen aktív globális vulkáni tevékenység eredményez.

Ha nem, esetleg meg sem tudja közelíteni ezt az értéket, akkor nincs miről beszélnünk, és nem kell agyonlihegni a kérdést, és el kell fogadnunk, hogy valamilyen felmelegítő automatizmus zajlik, és ebben a folyamatban a tevékenységünkkel odapöffentettünk mi is egy kis pipafüstöt, aminek viszont különösebb jelentősége az egész folyamatban nem volt. Azt gondolom, túl sokan élnek már ebből a témából, és túl sok politikai és gazdasági érdekkör feszült egymásnak a felesleges riadalomkeltés hátán, az idióta szélsőzöldek pedig kártékonyabbak az egész Föld gazdaságára és ökoszisztémájára, mint sejtenénk!

Ha pedig mégis képesek vagyunk tevékenységünkkel überelni, vagy csak nagyságrendileg is megközelíteni egy rendkívüli globális vulkáni aktivitás légköri hatásait, akkor erre ébredni már elkéstünk! A folyamatok zajlanak, és nem kell annyira nagyképűeknek lennünk – nekünk embereknek – hogy azt higgyük, bármit megtehetünk, akár a Földdel is, és Isten szerepében tetszelegve mi majd csak úgy irányítgatjuk a 4 és félmilliárd éves bolygónk globális klímaviszonyait.

Bármelyik eset áll is fenn, nem azon kellene már csámcsogni, hogy mit tegyünk a globális felmelegedés ellen, ugyanis az már folyik, és kész! Arra kellene terveket kidolgozni, hogy hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez. Hogyan csökkentsük ránk nézve káros hatásait, és az új klímánkban, ergo új bioszférában, új víz- és földrajzi viszonyok között hogyan tudnánk majd harmonikusabban együtt élni egymással és a környezetünkkel.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pofa.blog.hu/api/trackback/id/tr151182807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása